Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki vagy doki? (Doktor who?)

2011.08.15

 

 

doktor-who.jpg

Doctor Who Ki vagy, Doki?

 

 
A Doctor Who a világ legrégebben futó science-fiction televíziós sorozata. Az angol BBC készítette sorozatot 1963-1989 között 26 éven át sugározták, majd 1996-ban született egy önálló film, s végül hosszú szünet és vajúdás után 2005-ben ismét visszatért tévé sorozat formájában. A vártnál nagyobb ováció és siker eredményeképpen megszülettek a 2006-2011-es évadok is. Bár időutazós témája és a földönkívüliek miatt a sci-fi kategóriába tartozik, sok régebbi része inkább az akció-kaland vagy gótikus-horror irányba tolódott el, és néha fantasy vagy meseszerű elemek is megjelennek.

Sajnos Magyarországot teljesen elkerülték a korábbi évadok, úgyhogy nagyon kevesen ismerik a szimpatikus Doktor tér- és időbeli kalandozásait. Az 1996-os Doctor Who film (nyolcadik Doktor) ugyan nálunk is megjelent  VHS kiadásban, de ez ma már elérhetetlen. Az új 2005-ös sorozatot 2006-ban a Cool TV és az RTL Klub mutatta be "Ki vagy, doki?" címmel, azonban a kereskedelmi tévék szokott módján csak odacsapták a képernyőre minden magyarázat nélkül. Az átlag magyar néző nem tudja, hogy ez egy hatalmas háttérrel rendelkező régi angol kultikus sorozat, ezért az egész történet, Doctor Who világa a levegőben lóg a számára. A 2006-os évadot nálunk 2008-ban vetítették. A 2007-2008-as évadot pedig az AXN sci-fi sugározta 2010-ben. A kapcsolódó két új melléksorozat, a Torchwood és a Sarah Jane Adventures jócskán megkésve és eldugva jelent meg nálunk, a régi sorozat bemutatására pedig nálunk reménytelen dolog várakozni, ez ügyben mindenki saját magára van utalva. Angliában viszont egymás után adják ki dvd-n a 30-40 évvel előtti részeket felújítva.

A 2005-os új Doctor Who évad az RTL Klub suta magyarosításában a "Ki vagy, doki?" címet kapta – bár világszerte annyira megrögzült az eredeti cím (másrészt az RTL Klubnak semmi köze a többi filmhez, könyvhöz, az egész Who-világhoz), hogy jobb azt használni. A történetek a Doktorról szólnak, egy Idő Lordról (Time Lord, avagy Idők Ura, ha így jobban tetszik), akinek hazája a távoli Gallifrey nevű bolygó volt.

A tizenegy eddigi Doktornak és több, mint húsz útitársának térben és időben a számtalan gonosz – emberek, idegenek és mások – elleni harca a műfaj eddigi legnagyobb, ha nem is a leglátványosabb alkotása. Doctor Who azonban nem csak filmen, hanem rengeteg könyvben, hangjátékban, sőt képregényben is elérhető rajongói számára.

A sorozat sohasem a technikai csodákra, különleges filmeffektusokra összpontosított (bár a 2005-ben az új sorozatot ilyen szempontból azért a kor színvonalára hozták), inkább a főhős magávalragadó személyisége, furfangos észjárása és az izgalmas történet volt hivatott a nézőket megragadni. Hál'istennek még a mostani új részek sem amerikai, hollywoodi stílusban készültek. A BBC eredetileg kifejezetten hétvégi családi sorozatnak szánta, nagymamától unokáig. Persze azért az alkotók vigyáztak rá, hogy legyen benne borzongató elemből is mindig egy kicsi.

 

A Doktor

Saját magát csak "Doktornak" hívja, a valódi neve sohasem derült ki. Egy renegát és önkéntes száműzetésbe vonult Idő Lord a Gallifrey bolygóról. Valamikor hajdanán a Doktor összetűzésbe került hazája vezető köreivel és egy elcsaklizott időgépen, a TARDIS-on elmenekült. A dolog azonban túl komoly nem lehetett, mert a későbbiekben a Doktor szolgálatait többször is igénybe vették az Idő Lordok, cserébe viszont hagyják a Doktort továbbra is szabadon kóborolni. Bár az Idő Lordok szigorú szabályai szerint nem szabad beavatkozni a világegyetem menetébe, a Doktor mindig védelmébe veszi a gyengéket a sötét erőkkel szemben, s mindenütt otthagyja egyéniségének letörölhetetlen nyomait miközben keresztül-kasul utazik a világegyetemben. Az Idő Lordok különleges szervezetük, fiziológiájuk révén képesek arra, hogy halálos sérülések esetén szervezetük regenerálódjon és új emberként, új fizimiskával szülessenek újjá, így a mi fogalmaink szerint halhatatlanok (legalábbis a természetes halál szemszögéből). A 2005-ös és 2008/9-es évad is úgy végződik, hogy a Doktor saját életébe kerül társainak megmentése, vagyis kerülne, ha nem regenerálódhatna.

 

Hogyan utazik a Doktor a térben és időben?

TARDIS

Az Idő Lordok a TARDIS-nak (Time And Relative Dimension In Space) nevezett időgéppel utaznak (ami néha űrhajóként is működhet, ha éppen a világűrben materializálódik). A Doktor időgépe sajnos egy nagyon régi modell és már nem működik tökéletesen. A TARDIS ú.n. transzcendens dimenziójú szerkezet – így magyarázható az a furcsa tény, hogy belül sokkal nagyobb, mint kívül (ez az Idő Lordok különleges találmánya). A belső rész, a kontrollközpont és a sok egyéb helység saját, külön dimenzióban helyezkedik el. Kívül viszont igen kis méretű. Kaméleon-áramköre segítségével alkalmazkodni tud a környezetéhez, észrevétlenül beleolvadni, például az ókori Görögországban landolva egy korintoszi oszlop alakját veheti fel. Egy 1963-as londoni út során azonban az álcázó kaméleon-áramkör véglegesen meghibásodott és a TARDIS egy kék angol rendőrségi telefonfülke formájában rögzült (ezekből a valóban létezett utcai nyilvános telefonfülkékből vészhelyzet esetén direkt lehetett hívni a rendőrséget). Az irányítókonzol közepén levő idő-rotor mindig fel-le mozog, amikor a TARDIS úton van, s induláskor és érkezéskor jellegzetes dübörgő-vonyító hangot ad (ez a hang szent és sérthetetlen, a több, mint 40 évvel ezelőtti legelső résztől kezdve ugyanaz. A sorozat szignálját többször is áthangszerelték, azonban a melódia szintén változatlan.)

Lásd bővebben még itt.

 

Tardis

 

Miért játszotta annyi különböző színész a Doktort?

Természetesen egy ilyen hosszú sorozatot nem tud egyazon szereplőgárda végigjátszani. A Doktort eredetileg egy idős színész, William Hartnell játszotta. 1966-ban gyenge egészségi állapota miatt nem vállalta a további forgatásokat, s egy fiatalabb színészt választottak utódjául. Hogy a változást a történetbe beágyazhassák, az írók kitalálták a regeneráció képességét – vagyis ha egy Idő Lord túl öreg lesz, vagy életveszélyesen megsebesül, szervezete kissé megváltozott formában és személyiséggel újjászületik. A Doctor Who témakörben ezért beszélnek sokszor "negyedik Doktorról", "kilencedik Doktorról". Sose felejtsük el tehát, hogy végig ugyanarról a személyről van szó!

 

Hány Doktor volt eddig?

Némi bizonytalanságot okoz, hogy a fő filmsorozaton túl volt néhány oldalhajtás is (filmek, hangjátékok, stb.). Azonban általánosan elfogadott, hogy eddig tizenegy "hivatalos" Doktor volt, akiket William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant és Matt Smith személyesített meg a képernyőn. Közülök korábban a göndörhajú, hosszú sált viselő negyedik Doktor, Tom Baker volt a legnépszerűbb (1974-1981). Eccleston játszotta az új 2005-ös, Tennant a 2006-2009-es évadok főszerepét, s 2010-től Matt Smith alakítja a tizenegyedik Doktort.

 A Doktorok:

 

          
     

    

 

 

 

A volt és az új kísérők az új évadokból:

Rose Tyler

 


Mickey Smith

 


Jack Harkness kapitány

 

Sarah Jane

 

K-9

(felbukkan az új sorozat 2 részében)
  

  

Martha JonesDonna NobleAmy Pond

 


Rory WilliamsKikkel utazott a Doktor?

A Doktor – a régi sorozat egyetlen egy történetének, a 8. Doktor egyetlen filmjének és az új sorozat különrészei kivételével – mindig egy társsal (asszisztenssel) utazott, akik általában csinos hölgyek voltak. Többnyire a mai Földről, de voltak a távoli jövőből is vagy más bolygókról valók is. Volt, amikor egyszerre két hölgy is tartozott a Doktor "háreméhez". Ráadásként néha azért akadtak férfi útitársak is, ők azonban többnyire csak rövidebb ideig voltak a TARDIS vendégei. Bár kissé bizonytalan a meghatározás, de általában azokat nevezzük útitársnak, akik legalább kétszer voltak a TARDIS utasai és többnyire feltételezhető, hogy két filmbeli történet között esetleg még sok más helyen is jártak együtt. Külön figyelmet érdemel K-9, a negyedik Doktor robotkutyája, "aki" az egyik 2006-os epizódban is felbukkant, majd többször is a Sarah Jane kalandjai mellékágban. A 2008-2009-es különrészekben, bár mindig volt női főszereplő, a Doktor egyedül utazgatott. 2010-ben aztán csatlakozott hozzá Amy Pond.

 

                                                                                         Útitársnők

         

         

         

         

      

 

                                                                                          Útitársak

         

       

 

A legelső évadokban útitárs volt a Doktor unokája, Susan is, azonban sose derült ki, hogy valóban vérszerinti nagyapja volt-e a lánynak. A sorozatban szigorú szabály volt (eddig legalábbis), hogy a Doktor és útitársnői között semmiféle románc, gyengéd kapcsolat nem alakulhat ki. A 2005 és 2006-os évadban az útitárs Rose Tyler (Billie Piper), akivel a Doktor láthatólag jóban van, ez a kapcsolat azonban inkább egyfajta apa-lány kapcsolatnak felel meg, igaz, az elválás elég könnyes volt… A későbbi útitársakkal is elcsattant egy-egy csók, ezekhez azonban a Doktor mindig adott tudományos indokot is. Felbukkant néhány részben az újságíró Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen) is, aki még a harmadik és negyedik Doktorral járta a téridőt.

Az új sorozatban több rendszeresen felbukkanó mellékszereplő van, például 2005-2006-ban Rose anyja majdnem minden részben szerepel, hasonlóan kissé mamlasz barátja, Mickey is. 2008-2009-ben Donna anyja és főleg nagyapja jut párszor szóhoz. Egyik-másik mostani részben is röviden felbukkan a UNIT, az ENSZ földönkívüli jelenségekkel foglalkozó titkos katonai különleges egysége, a korai hetvenes évekbeli epizódokban azonban gyakran szerepeltek Lethbridge-Stewart dandártábornokkal az élen.

Néha egy-egy másik Idő Lorddal is összefutott a Doktor. Állandó ellenségéről, a Mesterről bővebben is írunk. A többiek, például Omega (The Three Doctors, 1973, Arc of Infinity, 1983), Mortimus, a Szerzetes (The Time Meddler, The Daleks' Master Plan, 1965), Rani, egy Idő Lady (The Mark of the Rani, 1985, Time and the Rani, 1987), Morbius (The Brain of Morbius, 1976), Rassilon (The End of Time, 2009) is általában rossz szándékúak. Viszont egy K'Anpo névű, visszavonultan élő tibeti szerzetesről kiderül, hogy Idő Lord, sőt a Doktor egyik tanítója volt (Planet of the Spiders, 1975). Hasonlóan egy jószándékú renegát Idő Lord Azmael (The Twin Dilemma, 1984). Egy Idő Lady, Romana is hosszabb ideig volt a negyedik Doktor útitársa. (Olyannyira, hogy az őket alakító Tom Baker és Lalla Ward a valóságban végül összeházasodtak.) Idő Lordok szerepelnek természetesen a Gallifrey bolygón játszódó történetekben is.


 

Kik a Doktor ellenségei?

 A Doktornak szinte minden történetben fel kell vennie a harcot a sötét oldallal. Ezek néha gonosz emberek a jövőből, de a tér és idő nagyon sokféle többé-kevésbé humanoid idegen élőlényt vagy szörnyet produkált, sőt robotokat, kiborgokat, eszement komputereket is. Még kísértetek és hasonló klasszikus rémségek is előfordulnak, azonban ezekről mindig kiderül, hogy racionális dolgokról van szó, különféle téridő kontinuumok véletlen kereszteződésénél, törésénél jelentkeznek. Megint mások pedig csak egyfajta energiamező formájában léteznek. Az ellenségek egy része időnként visszatér, legtöbbször a páncélban élő mutáns dalekok, egy gonosz Idő Lord, a Mester (Master), a kiborgok (cybermen), a hüllőszerű Jégharcosok (Ice Warriors), a szontár harcosok (Sontarans), stb. A dalekek a 2005-ös, a kiborgok a 2006-os, a szontárok a 2008-as évadban ismét megjelentek. A Mester a nyolcadik Doktorral való legutolsó összecsapása során megsemmisült, így elvileg nem térhetne vissza, de hát nem ő lenne a Mester, ha mesteri módon vissza nem tért volna 2007-ben és 2009-ben…

 

dalek.jpg

Dalek

 

  

                           Mester                               

 

 

a-mester-es-a-doktor.jpg

                                                   A Mester és a Doktor                                                        

        

kiborg.jpg 

          Kiborg             

 

 

Milyen hosszú a Doctor Who sorozat?

Az eredeti sorozatnak 26 különböző hosszúságú évadja volt, ez 160 (egy másik számozás szerint 156) történetet és közel hétszáz epizódot, vagyis filmet takar. A régi sorozatok ugyanis 25 perces részekből álltak és többnyire 4 rész tett ki egy teljes, vagyis másfél órás történetet. Volt azonban elég sok hosszabb, 6-7 részes (összesen 2-2,5 órás) történet is. A mostani új sorozat a ma általánosan használt 45 perces részekből áll, ezek a régebbiekhez képest pergőbbek, de kevésbé kidolgozottak (akad azonban néhány dupla rész is). A karácsonyi extra részek általában 1 órásak. Egyébként az alkotók készülnek már a 2011-ben esedékes 777-ik rész ünneplésére. A nyolcadik Doktor (Paul McGann) szerepelt a legrövidebben a képernyőkön, mindössze egy TV film született vele. Igaz, viszont talán róla szól a legtöbb könyv, 73 darab! A filmsorozaton túlmenően ugyanis nagyon sok Doctor Who történet jelent meg könyvként, sőt hangjátékként és képregényként is. Például a 2005-ös évad filmjein túl még hat könyv és több rövid történet jelent meg. 2006-2009 között a 10. Doktor 36 könyvben és 7 hangoskönyvben szerepelt. 2010-ben pedig számítógépes kalandjátékként is felbukkant a Doktor és Amy. Bár a könyvek, akárcsak a filmek, önálló történetek, található azért bennük jónéhány keresztutalás különféle eseményekre, helyekre, nemegyszer csak homályos félmondatokban. Csak magát a 160 korábbi megfilmesített történetet tekintve, ezeket 25 év alatt jónéhány szerző írta, így érthető, hogy sikerült egy adag ellentmondást is felhalmozni. A Doctor Who megszállottaknak ezért még jó ideig lesz alkalmuk a vitákra…

 

 

Spin-off avagy melléksorozatok, kiágazások

Már a régi sorozatok idején is gondolkoztak mellékágak indításáról, ezekből azonban nem sok valósult meg. Csak 2005 után születtek igazi sorozatok (nem foglalkozunk a képregényekkel, rajzfilmekkel, egy-egy speciális rövidfilmmel).

  • 1981-ben K-9 and Company címmel született egy pilot film, ezzel azonban ki is múlt a dolog. A filmben a robotkutya K-9 és Sarah Jane Smith egykori útitárs szerepelnek. Wiki ismertetés
  • 1995-ben született a Downtime c. film, amely a régi sorozat néhány főszereplőjét hozza vissza és a havasi emberes epizódok folytatása. Wiki ismertetés
  • 2006-ban indult a Torchwood mellékág, eddig három évaddal. Erről itt tudhatsz meg többet.
  • 2007-ben indult a Sarah Jane kalandjai mellékág, eddig négy évaddal. Erről itt tudhatsz meg többet.
  • 2009 ősszel indult egy új K-9 mellékág. Ez nem a BBC, hanem egy ausztrál és egy Walt Disney érdekeltésű másik társaság közös produkciója. Az eredeti Doctor Who sorozattal kevés a kapcsolata. Mi ezzel itt egyelőre nem foglalkozunk. Wiki ismertetés

 

Töredékek

Az első és második Doktor hatvanas évekbeli filmjei még fekete-fehérek. Sajnos, a legelső évadokból sok rész elveszett, megsemmisült. A 70-es években ugyanis a BBC-nél takarékossági okok miatt elhamarkodott selejtezést tartottak, az eredeti videoszalagok törlésének sok régi rész áldozatul esett. Főleg a második Doktor történetei hiányoznak, ezekből alig néhány maradt meg hiánytalanul, a legtöbbjüknek az összes vagy néhány epizódja hiányzik. Egy részüket ugyan sikerült a nagyvilágból innen-onnan összeszedni és restaurálni, azonban sok valószínűleg menthetetlenül elveszett annak ellenére, hogy komoly jutalom vár arra, akinek sikerül találnia valahol egy-egy kallódó régi kópiát. A rekonstrukció során a harmadik Doktor történetei közül is pár epizódot csak fekete-fehérben sikerült megmenteni. Hangjáték formájában azonban mindegyik megmaradt, ezek és a fellelhető töredékek és állóképek alapján a lelkes DW fanok több részt is rekonstruáltak. A BBC meggondolatlanságának sajnos más sorozatok is áldozatul estek, például a Fred Hoyle által írt A mint Androméda sci-fi sorozat mind a hét része.

Az elveszett részeket újabban a megmaradt képek alapján a BBC is restaurálta és "fotonovellák" megnevezéssel bocsátotta közre. Ezek itt megtekinthetők. Egyszerű, rövid szövegük miatt nyelvgyakorlásnak se rosszak.

 

 További információk és az eredeti anyag a: www.gunda.hu/drwho/ oldalon olvasható.